Loading...

Emberléptékű naprendszer

Megvalósítás helyszíne
pl.: II. János Pál pápa tér, de szinte bárhol megvalósítható
Milyen problémára jelent megoldást?

Ismeretterjesztés

Ötlet leírása

Létrehozni egy arányaiban pontos naprendszert. Akár 3-500 méteren megvalósítható. A nap lenne a kezdőpont ott egy kis információ, hogy milyen hosszú az út, mennyi idő bejárni.

Minden égitestről két-három alapvető információ, pl.: átmérője, keringési ideje, stb., illetve egy QR-kód ami az adott planéta Wikipédia oldalára vezet. Ha zöldfelületre kerül, nem vesz el sok helyet. Ha beépített helyre, akkor akár épületek homlokzatára, kerítésekre kerülhet ki.

Segít megérteni, hogy milyen óriási a naprendszerünk.


Többféle képen megvalósítható. A legolcsóbb, mint az arborétumokban, állatkertekben a fajleíró táblákkal. Ezt nem ajánlom, mert könnyű rongálni, nem vandálbiztos. Második fokozat, betonba, kőbe vésve ami a talajba van süllyesztve. A legdrágább, de legjobban kinéző, ahol miniszobrocskák a bolygók.


Szobros megoldás Kecskeméten:

http://www.plani.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=17&Itemid=142


https://www.kozterkep.hu/6056/naprendszer-modell-szoborcsoport#


De több külföldi megoldásból is lehet inspirálódni.


"Bevásárlólista"

Pár kisebb kőtömb amibe belevésik az adatokat, drágább verzióban szobrok.

Társadalmi részvétel

Kikerülő információk meghatározása, bolygók távolságának kiszámítása. Megvalósítás módjának megbeszélése, a világban található példák felkeresése.

Dilemmák, kockázatok

Vandál biztossá kell tenni, ne lehessen letörni, eldönteni a kihelyezett elemeket. Lehet érdemes lenne emiatt a földbe süllyesztett megoldást választani

Helyszín
Hivatal visszajelzése:

A körzet munkacsoport döntése:
A körzet munkacsoportjának szűrési folyamata során elsőként párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján a következő 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot: megvalósítható, szükséges, hozzáférhető, szemlélteformáló. A tagok által adott pontszámokat összeadtuk és így kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Az ötlet megvitatásakor felmerült, hogy a szakmai szűrést elvégző hivatali egység az ötletbeadótól eltérő helyszínt javasolt. Mivel így nem volt biztosított az eredeti tartalom megvalósulása, ezen a listán az ötlet alacsonyabb pontszámot kapott, ezért a munkacsoport nem javasolta azt szavazólapra. A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36

To top