Loading...

Élhetőbb Józsefváros – Zöldítés – Betongyérítés – Összefüggő zöldsávok

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

Biodiverzitás növelése. Hőszigethatás csökkenése. Csapadék növények általi elvezetése és hasznosítása, mely heves esőzésekkor terhez vesz le a csatornahálózatról. Valamint a zöld környezet segít a testi-lelki jólét és mentális egészség megőrzésében. A zöld környezet hozzájárul a kerületi ingatlanok értéknövekedéséhez.

Ötlet leírása

A kerületi közterek fokozatos felülvizsgálata. Ahol nincs szükség a burkolatra, ott következzen be annak eltávolítása teret engedve a zöld környezet kibontakozásának szárazságtűrő évelőkkel, szárazkertekkel. Ez nem feltétlenül kell, hogy faültetéssel járjon. Ahol arra nincs lehetőség, elég, ha egyszerű zöldsávot hagyunk, ahol különböző vadvirágok, fűfélék, félcserjék vagy cserjék nőhetnek. A fák közötti összefüggő zöldsávok kialakítása is megfontolandó a különböző burkolatok helyett. A kerület Nagykörúton kívüli részén semmi szükség arra, hogy két sorfa között leburkolt területek legyenek. A járókelők szempontjából ezek szürke zónák, ugyanis a fáktól nem lehet sétálni, csak a járda belső részén, tehát ki lehetne alakítani füves vagy cserjés sávokat ezen sorfák között. A zöldsávok fenntartása sem feltétlenül kell, hogy gondot okozzon, ha alaposan átgondolt a növényválasztás. Gondoljunk csak a Budapest szerte megjelenő méhlegelőkre, amiket szintén évente csak párszor kaszálnak. De példának hozhatnám fel a Kálvária tér melletti Baross utcához tartozó zöldsávot, ami a Fővároshoz tartozik, mégsem törődnek vele kiemelten az évi pár kaszálási alkalmon kívül, és sokkal szebb így az a rész, mintha le lenne burkolva.


Társadalmi részvétel

A növényzet locsolását nagyon nagy melegben és hosszabb, csapadékmentesebb időszakokban a helyi lakóközösségek végezhetnék, mint a Tisztviselőtelepen elültetett fák esetében. Ezzel felhívva a lakók figyelmét az őket körülvevő környezet esendőségére, védelmének fontosságára, a minket körülvevő környezet iránti igényességre törekvésre.

Mellékletek
Képfájl 890 KB
Képfájl 468 KB
Képfájl 264 KB
Képfájl 179 KB
Hivatal visszajelzése:

A járdákon történő zöldítés nagy akadálya, hogy sok esetben ezek a területek szolgálnak a társasházak kukáinak ürítési pontjaként, parkolósáv esetén pedig kilépési térként. Ezek az igénybevételek nehezen tesznek fenntarthatóvá egy zöldfelületet. Az önkormányzat több utcában vizsgálta a fásítási lehetőségeket, utcafásítási programunk itt követhető nyomon: https://jozsefvaros.hu/otthon/varosfejlesztes/utcafasitasi-program/
Az ötletet akkor tudjuk befogadni, ha az ötletbeadó konkrét helyszínt javasol, hogy a megvalósíthatóságot vizsgálni tudjuk.
Amennyiben az ötletbeadás időszakában, a szakmai visszajelzés alapján az ötletbeadó még dolgozna az ötletén, vegye fel a kapcsolatot a Közösségi Részvételi Irodával, a reszvetel@jozsefvaros.hu email címen!

To top