Loading...

Csapvíz ólomszennyezettségének szervezett mérése különböző korú, állapotú, tulajdonviszonyú társasházakban és bérházakban, tájékoztatási kampány az ólommérgezés veszélyeiről

Megvalósítás helyszíne
II. körzet
Milyen problémára jelent megoldást?

Az orvosi szakirodalom szerint az emberi szervezetben már kis mennyiségű ólom jelenléte komoly szervi károsodásokat okozhat, miközben enyhe ólommérgezés esetén sokan tünetmentesek. A legkomolyabb veszélynek az agy van kitéve, visszafordíthatatlan károsodások alakulhatnak ki. Magasabb ólomszint esetében a vesék és az idegrendszer károsodása alakul ki. Ettől is magasabb ólomszintek görcsrohamokat, eszméletvesztést, halált okozhatnak. A 2 éves kor alatti gyerekek fokozottabban érzékenyek az ólomra. A vér ólomszintje egyszerű vérvizsgálattal kimutatható. Az ólommérgezés tünetei gyermekeknél: Vérszegénység, lassult izom- és csontnövekedés, halláskárosodás, tanulási zavar, idegrendszeri és vesekárosodás, mozgáskoordinációs zavar, beszédzavar, magatartási zavar alakulhat ki. Az ólommérgezés tünetei felnőtteknél: Vérszegénység, szürkehályog, a hím ivarszervek károsodása, emésztési zavarok, magas vérnyomás, memóriazavar, koncentrálási nehézség, idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Terhesség során szövődmények léphetnek fel, például vetéléssel, koraszüléssel lehet számolni. Az összes ólombevitelnek kb. 10-15 %-a származik a csapvízből, fő forrása a levegő, a por és az élelmiszerek. Nincs biztonságosnak mondható vérólomszint, így törekedni kell minden forrásból, így az ivóvíz által is az ólombevitel csökkentésére.

Ötlet leírása

Javasoljuk, hogy az önkormányzat szervezze meg a csapvíz ólomszennyezettségének mérését és összehasonlítását különböző korú, állapotú, tulajdonviszonyú társasházakban és bérházakban, és végezzen tájékoztatási kampányt az ólommérgezés veszélyeiről. Az ivóvízvételi pontokon, jellemzően a konyhai csapoknál végzett ólommérésre időnként ingyenesen van lehetőség, azonban a lakosság által szórványosan kezdeményezett méréseket nem hasonlítjuk össze, és nem lesz belőle közös tudás. A régi ólomcsövek hatása elsősorban a házakon belül jelent gondot, ennek felmérése leginkább úgy lehetséges, ha egy-egy ház minél több lakásában végeznek mérést. A kevésbé karbantartott házak természetesen nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A probléma súlyának lakossági felismerésére első lépés lehet, ha – anonim módon – összehasonlítható adatokat szerzünk és osztunk meg egymással a probléma mértékéről.


"Bevásárlólista"

2 millió Ft keretösszegben, bérházak és társasházak kiválasztása, lakossági tájékoztatás, együttműködés szervezése a mérésekre és az eredmények anonim közzétételére. A teljesen önkormányzati tulajdonú résztvevő házak kiválasztását és a kapcsolattartást vállalja a Bérlői Csoport társadalmi munkában.

Társadalmi részvétel

A mérésben való részvétel teljes folyamata igényli a lakosság együttműködését, és a program célja a tudás megosztása, tájékoztatás.

Dilemmák, kockázatok

Mivel a költségvetés zárt végű, ezért pénzügyi kockázatot nem tartalmaz. A részvétel önkéntes alapú.

Hivatal visszajelzése:

A körzet munkacsoportjának szűrési folyamata során elsőként párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján a következő 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot: megvalósítható, szükséges, hozzáférhető, szemlélteformáló. A tagok által adott pontszámokat összeadtuk és így kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Az ötlet értékelésekor a körzet munkacsoportja hangsúlyozta, hogy ilyen jellegű szűrésre jelenleg is biztosítja a lehetőséget a Fővárosi Vízművek, a probléma átfogó orvoslása pedig nem lehetséges a részvételi költségvetés keretéből, ezért ezen a listán az ötlet alacsonyabb pontszámot kapott,a munkacsoport nem javasolta azt szavazólapra.
A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36

To top