Loading...

Bűnözésmegelőzés

Megvalósítás helyszíne
Dugonics u., Korányi S. u, Illés u., Diószegi u., stb.
Milyen problémára jelent megoldást?

Bűnözés, kétes alakok, illegális tevékenységek

Ötlet leírása

Megfelelő tájékoztatás.

A környéken az utóbbi időben szaporodnak a rendőri razziák, azonban ez csak részben jelent megoldást. A megfélemlítés soha sem hosszú távú eszköz. Ehelyett alternatívákat kellene felkínálni, tájékoztatni kellene az érintetteket a tevékenységükkel járó kockázatokra és a lehetőségekre, amivel a társadalom hasznos tagjai lehetnek.


"Bevásárlólista"

Tájékoztató plakátok, szóróanyagok kihelyezése az utcán, társasházak faliújságján, nyilvános helyeken, lokálokban.

Társadalmi részvétel

Önkéntesek, akár fizetett szakemberek vagy civil szervezetek bevonásával beszélgetés az utca emberével, gyanús tevékenységet végző alakokkal, nem elsősorban megfélemlítő, hanem segítő szándékkal.
Fórumok szervezése, ahol az érintettek elmondhatják problémájukat.
Lokálpatrióták bevonása, akik hasonló környezetből jönnek, jó példával szolgálhatnak és a helyiek ismerik őket.

Dilemmák, kockázatok

Az önkéntesek, szakemberek biztonsága.
Esetleg álruhás rendvédelmi erőkkel lehetne növelni a biztonságérzetüket a munkájuk során.

Hivatal visszajelzése:

A körzet munkacsoportjának szűrési folyamata során elsőként párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján a következő 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot: megvalósítható, szükséges, hozzáférhető, szemlélteformáló. A tagok által adott pontszámokat összeadtuk és így kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Ezen a listán az ötlet alacsonyabb pontszámot kapott, ezért a munkacsoport nem javasolta azt szavazólapra. Az ötlet értékelésekor a körzet munkacsoportja kiemelte, hogy olyan jellegű problémáról van szó, amit felelőtlenség lenne egy egyéves pilot programmal célozva érintőlegesen kezelni. Az erre a területre érkező ötletek mind hasonló tartalommal kérik az önkormányzat beavatkozását, ezért a munkacsoport nem a részvételi költségvetés keretében támogatná a megoldását, hanem attól függetlenül, helyi közösségek, szakmai szervezetek és illetékes intézmények bevonásával.
A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36

To top