Loading...

Botlatókövek 1956 áldozatainak

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

Úgy gondolom, hogy a történelmünkre, azokra a személyekre való emlékezés, akik országunkért életüket áldozták méltó feladat és kötelessége az utókornak.

Ötlet leírása

1956-hoz kötődően kerületünkben számos olyan személy vesztette életét, akik közül sokan részt vettek a harcokban, s akkor estek el, s sokan voltak ártatlan áldozatok is. A https://www.hungaricana.hu/hu/budapest-idogep/ oldalon megtekinthető Horváth Miklós – Tulipán Éva: In memoriam 1956. Zrínyi, Budapest, 2006. könyve alapján, hogy ki mikor és hol vesztették életüket.

Ilyen pl. B. István, aki aknabelövés miatt vesztette életét 1956. november 4-én, de a sor még hosszan lenne folytatható.

Ötletem arra vonatkozik, hogy a Holokauszt áldozataihoz hasonló botlatókövekkel jelölhetnénk ezen áldozatok halálozási helyét és idejét, mellyel méltóképpen emlékeznénk meg ezekre a névtelen hősökre, akik életüket áldozták a magyar szabadságért.


"Bevásárlólista"

Költséget a botlatókövek elkészítése és kihelyezése jelent.

Társadalmi részvétel

Családtagok, leszármazottak felkutatásában kellene segítség.

Hivatal visszajelzése:

Az ötletet nem tudjuk befogadni, mert a speciális botlatókővek elhelyezése csak a holokauszt áldozatainak emlékére lehetséges. A kerületben több helyen került már kihelyezésre emléktábla 1956 áldozatainak. Emléktábla állítása itt kezdeményezhető: https://jozsefvaros.hu/ugyintezes/ugy/mualkotas-emlektabla-allitasa/

To top