Loading...

Biztonságosabb, családbarátabb, élhetőbb környék kialakítása a Korányi Sándor utca / Illés utca környékén

Megvalósítás helyszíne
Korányi Sándor utca / Illés utca
Milyen problémára jelent megoldást?

Biztonságosabb, családbarátabb, élhetőbb környék hiánya

Ötlet leírása

Javaslat családbarát szempontokat figyelembe vevő, biztonságos környezet kialakítására a Korányi Sándor utca – Illés utca környékén.


Az ELTE füvészkert és az Orczy-kert is egyre több sétálni, sportolni, kikapcsolódni vágyó családot, kisgyerekes látogatót vonz.


A városban ritkaságnak számító, értékes zöld környezet ellenére azonban sajnos sok olyan tényező van, amelyek zavarják a kikapcsolódni vágyók biztonságát és nyugalmát ezen a környéken.


Ezek visszaszorítása érdekében érdemes és szükséges lenne intézkedni. Amellett, hogy a környék sok funkcionális (egyetemek, metro), építészeti (klinikai műemlék épületek, Füvészkert, Korányi S. u. védett fasor, Természettudományi Múzeum) és történeti értékének megbecsülését csorbítja, a kerületen kívülről idelátogatóknak is negatív képet ad a fennálló helyzet az Orczy-negyedről. Emellett a helyi lakosok biztonságát és életszínvonalát visszaszorítja.


A Korányi Sándor utca 4. épületben is működő borozó és vendéglátó egységek kétes alakok, csend és főleg a biztonság zavarását eredményezik.


"Bevásárlólista"

– a meglévő vendéglátó egységek nyitvatartásának, rendjének betartatása, az üzletek előtt ne lehessen fogyasztani és zajongani

– további éjszakai boltok, vendéglátó egységek nyitásának korlátozása (pl. a Korányi Sándor u. 4. épületben ne nyíljon több egység)

– prostitúció, az utcán és kapualjakban zajló illegális kereskedelmek visszaszorítása, ami szemmel láthatóan jelen van ezen a környéken

– rend biztosítása, ellenőrzések, bírságolás

– az illegális tevékenységet űzőknek prevenciós program, edukáció, alternatívák javaslása

– termelői üzlet / közösségi tér / műhely / kávézó / családbarát helyek nyitásának szorgalmazása az eddigiek helyett, ami több korosztálynak és családosoknak ad kikapcsolódási lehetőséget éjszaka helyett napközben

Társadalmi részvétel

Az illegális tevékenységet űzőknek prevenciós programba, edukációs tevékenységbe, alternatív tevékenységekbe a helyi lakosok is bevonhatóak.

Dilemmák, kockázatok

Az ügy közérdek, és inkább odafigyelést, a koncepció megvalósításának szem előtt tartását igényli pl. üzlethelyiségek funkciójának meghatározásában és engedélyadáskor (ne lehessen éjszakai vendéglátóegység vagy dohánybolt).

Illetve a rend- és közterület-felügyelet részéről is nagyobb odafigyelést igényel, intézkedést igényel.

Helyszín
Hivatal visszajelzése:

Az ötlet tartalma a közterület-felügyelet napi ellenőrzési gyakorlatát és szabályozási kérdést érint, amit a részvételi költségvetés keretében nem tudunk vizsgálni. Az ötlet prevenciós, az illegális tevékenységet folytatók célzott tájékoztatását célzó részeit javasoljuk a körzet munkacsoportjának vizsgálatára.
A közterület-felügyelet irányába a bejelentés jelenleg egy ingyenes telefonszámon (06 80 204-618) és applikáción keresztül is lehetséges: https://jozsefvaros.hu/hir/75274/elindult-az-uj-jozsefvaros-smart-city-app

A körzet munkacsoport döntése:

Az ötlet értékelésekor a körzet munkacsoportja kiemelte, hogy olyan jellegű problémáról van szó, amit felelőtlenség lenne egy egyéves pilot programmal célozva érintőlegesen kezelni. Az erre a területre érkező ötletek mind hasonló tartalommal kérik az önkormányzat beavatkozását, ezért a munkacsoport nem a részvételi költségvetés keretében támogatná a megoldását, hanem attól függetlenül, helyi közösségek, szakmai szervezetek és illetékes intézmények bevonásával. A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36

To top