Loading...

Az Orczy tér élhetőbbé és szebbé tétele

Megvalósítás helyszíne
Orczy tér
Milyen problémára jelent megoldást?

A megvalósítás után a tér tisztább és járhatóbb lenne. Általánosságban elmondható, hogy az emberek jobban vigyáznak arra, ami új, így remélhetőleg hosszú távú javulást eredményezne a környéken.

Ötlet leírása

Az Orczy tér megérdemli, hogy megkapja azt a figyelmet és ráfordítást, amit a Kálvária tér, Teleki tér, Rákóczi tér, Mátyás tér, és szinte az egész Corvin negyed már megkapott. Sok ember számára napi szinten használatos közlekedési csomópont, így fontos lenne a kulturált környezet.

A teret elcsúfító nagymennyiségű szemét ellen kezdetben segítség lehet új szemeteskukák kihelyezése.

A téren elhelyezett mobil wc (Toi-toi) sem nyújt teljesen diszkrét megoldást, hiszen az abból áradó szagok és kifolyó vizelet körülbelül 15 méteres sugárban nehezíti a gyalogos közlekedést.

A tér zöldítése történhetne néhány magaságyás kihelyezésével.

Az Orczy tér villamosmegálló remiz felőli, alsó (talajhoz közeli) falfelületén éktelenkedő falfirkák lefestése javíthatná az összképet.

Az Orczy térről nyíló szervíz úton (a Baross utca irányába), a fákkal szegélyezett földsávoknál kutyapiszokgyűjtő szemetesek kihelyezésével lehetne csökkenteni a földön heverő zavaró mennyiségű ürüléket. Illetve néhány lekövezett átjáró segíthetné a gyalogosokat, hogy a szervízúton parkoló autójuktól anélkül átjussanak ezen a sávon a járdáig, hogy belelépnének valamibe.


"Bevásárlólista"

5 daradb új szemeteskuka kihelyezése (típustól függően): 400.000-650.000 Ft. Utcabútor jellegű wc/ épített nyilvános wc: 15.000.000 Ft. 3 darab magaságyás kihelyezése (növényekkel): 250.000 Ft. Falfirkák lefestése a villamosmegállóban: 500.000 Ft. Az Orczy térről nyíló szervíz út fákkal szegélyezett sávján kutyapiszokgyűjtő szemetesek kihelyezése, 3 darab: 200.000-300.000 Ft. Lekövezett átjáró a fákkal szegélyezett sávon keresztül 6 db: 250.000-400.000 Ft.

Társadalmi részvétel

A magaságyások, növények karbantartásában tudnának segíteni a helyi közösségek. A háziállattartók és általánosságban a lakosság edukálása is fontos a szemetelés és a kutyapiszok mennyiségének csökkentésében.

Helyszín
Hivatal visszajelzése:

Az Orczy tér a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, ezért erre a terüeltre vonatkozó fejlesztési javaslatokat csak korlátozottan tudunk befogadni. A villamosremízre vontakozó javaslatot nem, de a magaságyásokkal történő zöldítést, és kutyapiszokgyűjtő kukák kihelyezését vizsgálhatja a körzet munkacsoportja. A tavalyi részvételi költségvetésben nyertes nyilvános illemhely az Orczy téren fog megépülni, a megvalósítás itt követhető: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/reszveteli-koltsegvetes/nyertes-otletek-kovetese/terv/nyilvanos-illemhelyet-a-iii-korzetbe/

To top