Loading...

Állatok iránti érzékenyítés az óvodákban, iskolákban

Megvalósítás helyszíne
Nem kötődik konkrét helyszínhez.
Milyen problémára jelent megoldást?

Az állatok mindenhol korul vesznek minket. Ezért fontos, hogy már kisgyerekkorban megtanuljuk a velük való helyes bánásmódot, valamint elsajátítsunk egy általános szemléletet, miszerint más élőlények is vannak rajtunk kívül a bolygón, akikért felelősséggel tartozunk. A téma fontosságát jelzi, hogy hazánkban kiugróan magas az állatkínzási esetek száma. Ez azért is aggasztó, mert nem csak a régi mondás tartja, hogy „aki állatot kínoz, emberre készül”, hanem a kutatások is azt mutatják, hogy akik állatokat bántanak, nagyobb eséllyel viselkednek erőszakosan embertársaikkal szemben, és követnek el akár bűncselekményeket is. Egy állatvédelmi témájú érzékenyítő program nemcsak abban nyújthat segítséget, hogy a gyerekek megismerjék az állatokat, lássák, hogy ők is érző lények, hanem társaikkal szemben is empatikusabbá váljanak.

Ötlet leírása

Albert Schweitzer mondja, hogy „Bárki, aki bármely élőlény életét értéktelennek tartja, azzal a veszéllyel néz szembe, hogy előbb vagy utóbb az emberi életet is értéktelennek fogja tekinteni.”


Állatvédő szervezetek tagjai tartanának előadásokat óvodákban, iskolákban. A beszélgetést a fiatalabb korosztály számára mesék köré lehetne építeni, amelyek során a gyerekek közösen ismerhetnék fel, hogy az állatok is gondolkodni és érezni képes lények. Emellett olyan általános értékeket is közvetíthetnének feléjük, mint az empátia és, hogy támogassuk, segítsük a gyengébbeket.


Ezen kívül szervezhetnénk egy állatvédelmi napot is a kerület egy vagy több nagyobb terein, ahol szintén előadások és ételkóstoló lenne a program, valamint a különböző szervezetek infóasztallal is készülnének.


"Bevásárlólista"

A szervezetek előadóinak előadásait a szervezetnek juttatott adománnyal tudnánk honorálni vagy pályázni tudnának az előadásokhoz szükséges szóróanyagok és eszközök előállítására. Amennyiben állatvédelmi napot is szervezünk, szintén biztosítani kell annak feltételeit.

Társadalmi részvétel

Megszavazzák.

Hivatal visszajelzése:

Az ötletet a lakossági munkacsoport vizsgálta és nem javasolta szavazólapra. A szakmai szűrésen átjutó ötletek az itt olvasható folyamaton mentek végig, míg eldőlt, hogy a 2023-as részvételi költségvetésben szavazólapra kerülnek-e.

To top