Loading...
Megvalósítás helyszíne
Kisboltok környéke, parkok, játszóterek, parkolók
Milyen problémára jelent megoldást?

Köztisztasági, közegészségügyi, közbiztonsági problémát okoz, hogy kisboltok előtt (közeli parkokban, utcasarkon, stb.)rendszeresen fogyasztanak alkoholt egyes emberek, többnyire sok szemetet (ürüléket is) hagyva maguk után.

Ötlet leírása

Az Alkoholkommandó 2 fős csapatokból állna (pl.: közterület-felügyelő, rendőr, polgárőr, kerületőr, önkéntes). Egyfelől a kora délutáni óráktól járhatnák a kerületet, másfelől telefonos bejelentés alapján mehetnének ki helyszínekre, hogy megakadályozzák/betartassák a közterületi alkoholfogyasztás tilalmát.


"Bevásárlólista"

Emberekre, egy személyautóra vagy két kismotorra vagy két kerékpárra/rollerre. Kapcsolatra a helyi rendőrséghez, hogy ha szükséges, a rendőrség segítségét kérjék.

Társadalmi részvétel

A rendőr/közteres mellett lehetne egy környékbeli lakos is.

Dilemmák, kockázatok

Nem hivatalos személyek ezt nem tudják kivitelezni. Kell ehhez hatósági/önkormányzati segítség és anyagi támogatás (rendőrőknek, köztereseknek ezért a munkáért plusz pénzt biztosítani.) Hiszen egy önkéntes nem biztos, hogy saját testi épségének kockáztatása nélkül el tudná végezni ezt a feladatot…
Ez a "kommandó" sokat segítene a közterületek biztonsága, tisztasága javításában, hiszen a legtöbb fórumon az itt lakók panaszkodnak erre a problémára.

Hivatal visszajelzése:

Az ötlet megvalósítása a jelenlegi feladatellátás átszervezését igényelné az érintett szervezetektől, amely nem tud a részvételi költségvetés keretében megvalósulni, ezért nem javasoljuk a körzet munkacsoportjának vizsgálatára. Az Önkormányzat és a Rendőrség között kötött együttműködési megállapodás most bővült plusz egy járőrpárral. A bejelentés jelenleg egy ingyenes telefonszámon (06 80 204-618) és applikáción keresztül is lehetséges: https://jozsefvaros.hu/hir/75274/elindult-az-uj-jozsefvaros-smart-city-app

To top