Loading...

Akadálymentesen eljutni az orvosi rendelőbe

Megvalósítás helyszíne
JEK Szent Kozma Józsefvárosi Szakrendelő
Milyen problémára jelent megoldást?

A kerekesszékkel közlekedők, vakok, gyengénlátók önállóan közlekedhetnének a rendelőintézet épületében, nem kellene várni, míg valaki segít.

Ötlet leírása

A folyosókon taktilis vezetősávok vezessék a vakokat a rendelők ajtajáig, és brailleírással a rendelőajtók mellett (a kerekesszékesek által is elérhető, azonos magasságban) felerősített táblákon a szakrendelés neve – a háziorvosok neve – legyen leolvasható.


A közintézmények, épületek, szolgáltatóhelyek akadálymentesítése közérdekű cél, az élhető, szerethető, befogadó város elengedhetetlen feltétele. A kerület orvosi szakrendelője csak úgy lesz képes a funkcióját betölteni, ha a fogyatékossággal élő polgárok is önállóan tudják igénybe venni.


"Bevásárlólista"

Meg kellene rendelni a brailleírásos kis táblákat és azokat felszerelni a falra. A burkolókőre utólag felerősíthető (öntapadós) taktilis – és színkontrasztos a csökkentlátók kedvéért – vezetősávokat rögzíteni.

Társadalmi részvétel

El tudjuk képzelni, hogy a csíkok felragasztásához és a táblácskák felerősítéséhez nem szükséges szakértelem, elég, ha egy szakember bemutatót tart és elmondja, mire kell ügyelni a felerősítésnél. A konkrét megvalósítás tervezéséhez – majd az első minta folyosón a teszteléshez – az érintettek közreműködését lehetne kérni.

Hivatkozás
Mellékletek
Képfájl 450 KB
Képfájl 674 KB
Képfájl 691 KB
Helyszín
To top