Loading...

Akadálymentes liftet a hivatalba

Megvalósítás helyszíne
Polgármesteri Hivatal liftje kívül a hívónál és belül
Milyen problémára jelent megoldást?

A kerekesszékkel közlekedők, vakok, gyengénlátók önállóan közlekedhetnének a hivatal épületében. Ha sikerül egyszer teljesen akadálymentesíteni – lépcső, folyosó, lift és mosdó – még más településeken, kerületben élő mozgássérültek is szívesen jönnek ide ünnepelni vagy tanácskozni.

Ötlet leírása

A polgármesteri hivatalban már az alagsorból – az utca járdaszintjével egy magasságban – jól megközelíthető lift visz fel a szintekre, a harmadik emeletig. Feljut bármilyen fogyatékossággal élő polgár, de akadályokba ütközik, és kevés a fizikai segítség.

A liftben új, fénnyel és braille írással is jól olvasható jelzőtábla szükséges. Ha megoldható, hangbemondással lenne igazán tökéletes. A táblát kicsit lejjebb kellene helyezni, hogy a legfelső érintőgombot is elérje egy kerekesszékben ülő polgár. A lift külső hívógombjait és a belső vészcsengőgombot is brailleírással kellene ellátni. És végül, a lifthez az utcai bejárattól egy vezetősávot kellene készíteni.


A jelző-hívó tábla számai még látóknak sem olvashatóak. Vakoknak hiányzik innen a brailleírás. de már a hívógombról is. A hivatal folyosóin sehol nincs vezetősáv, legalább ide a lifthez vezető kis folyosón kellene.

Arra kérjük a tervezőt, hogy vonja be a munkába az ETFÉSZ Egyetemes tervezés egyesületet. Szívesen közreműködünk ebben.

A közintézmények, épületek, szolgáltatóhelyek akadálymentesítése közérdekű cél. Az élhető, szerethető, befogadó város elengedhetetlen feltétele. Ezen belül a kerület legfontosabb épületének minden részét akadálymentesíteni kellene. Megnéztük a problémafeltáró sétán a legtöbb ügyfelet fogadó irodát, a lépcsőt, liftet és a nagytermet, a mosdókat.


"Bevásárlólista"

A lifthez vezető kővel burkolt folyosón kőből készült vezetősáv lefektetése. Ha kevesebből kell megoldani, lehet csak ragasztott – taktilis és színkontrasztos – vezetősáv. A külső hívó gombokra brailleírást ragasztani, és már az alagsorban – valamint a liftben – kiírni, hogy a 3. emeleten az alsó szinteken nyíló ajtóval szemben lévő, túlsó oldali önműködő ajtó nyílik. A jelző-hívó táblára a -1, 0 jelek helyett célszerű lenne Fsz és Alagsor felirattal ellátva, erősebb fényű, erősebben felfestett és braille írással is készült számokat tenni. Ha megoldható, legjobb lenne hangbemondással, mint a JEK épületében.

Társadalmi részvétel

Az ETFÉSZ Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában tervezőit érdemes meghívni és a csoportunk is szívesen ötletel, tesztel még a végleges átadás előtt.

Hivatkozás
Mellékletek
Képfájl 28 KB
Képfájl 97 KB
Képfájl 1 MB
Képfájl 674 KB
Helyszín
To top