Loading...

Akadálymentes lépcsőt a hivatalnak

Megvalósítás helyszíne
Polgármesteri Hivatal lépcsőháza
Milyen problémára jelent megoldást?

A kerekesszékkel közlekedők, vakok, gyengénlátók önállóan közlekedhetnének a hivatal épületében. Ha sikerül egyszer teljesen akadálymentesíteni – lépcső, folyosó, lift és mosdó – még más településeken, kerületben élő mozgássérültek is szívesen jönnek ide ünnepelni vagy tanácskozni.

Ötlet leírása

A lépcsőről le kellene venni a szőnyeget, mert belebotlik aki nem lát, és nem érzi a lépcsőfokot rendesen. A sétán kipróbálta a vak társunk, és elpanaszolta, hogy még lejtenek is a fokok, a szőnyegfogó rézrudak még nehezebbé teszik a járást.

A legalsó és legfelső lépcsőfokokra taktilis – és kontrasztos színű – jelzést kellene tenni, a pihenőszintre is. A költségektől függően előbb-utóbb a lépcsőfokok élét is el kellene látni tapadásgátló taktilis jellel.


A közintézmények, épületek, szolgáltatóhelyek akadálymentesítése közérdekű cél. Az élhető, szerethető, befogadó város elengedhetetlen feltétele. Ezen belül a kerület legfontosabb épületének minden részét akadálymentesíteni kellene. Megnéztük a problémafeltáró sétán a legtöbb ügyfelet fogadó irodát, a lépcsőt, liftet és a nagytermet, a mosdókat.


"Bevásárlólista"

Szőnyeg felszedése – valakiknek tán el lehet adni, vagy más közintézményünknek odaadni, a rézrudakkal együtt. Átmeneti megoldás, amíg nem jut mindenre forrás, a lépcsőfokokra (legalsó, legfelső fokra) és a pihenőszintre ragasztani taktilis sávot.

Társadalmi részvétel

Az ETFÉSZ tervezőit érdemes meghívni és a csoportunk is szívesen ötletel, tesztel még a végleges átadás előtt. Ötletelni a vörös szőnyeg elajándékozására, eladására. El tudjuk képzelni, hogy ha egy szakember egy lelkes önkéntes csapatnak megmutatja, elmondja, hogy hogyan kell felerősíteni az élekre és pihenőkre a taktilis szalagot, akkor ezt meg lehet csinálni kalákában.

Hivatkozás
Mellékletek
Képfájl 6 KB
Képfájl 8 KB
Képfájl 9 KB
Helyszín
Hivatal visszajelzése:

A Polgármesteri Hivatal lépcsőjének az ötletebadó által javasolt akadálymentesítése teljeskörű felújítási munkálatokat igényel, amelynek olyan nagy a költsége, amelyet a Hivatal jelenleg nem érez indokoltnak rákölteni. Az épületen belül akadálymentes közlekedést a lift biztosít, melynek fejlesztésére vonatkozó ötletet befogadtuk, és a lakossági munkacsoport fogja tárgyalni.

To top