Loading...

4db utcai szelektív szemetes a Bacsó Béla és a Víg utca közti járda részre

Megvalósítás helyszíne
Népszínház utca 11-17
Milyen problémára jelent megoldást?

A Népszínház utca elején 11-17-ig, a Bacsó Béla és a Víg utca közti 60m-es járdarészen 10 üzlet ontja magából naponta a szemetet és még sincs egyetlen kuka sem!

Ötlet leírása

Budapest VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének 62/2007. (XI. 13.) rendelete A közterületek, ingatlanok rendjéről és a köztisztaságáról, ha nem is teljesen világosan, de kimondja, hogy a társasházaknak a maguk előtti portát rendbe kell tartani, ha utcafronton üzlet van, akkor nekik kell maguk előtt takarítani, állandó jelleggel szemetest/csikkgyűjtőt kitenni és üríteni. Viszont mivel ez az egész terület egy villamos megálló, a Bkk-nak is kellene takarítani, mégis mindig kosz van.

Sajnos a rendelet megalkotója nem tesz különbséget egy félreeső kis utca 1m-es járdájának és egy 3m széles rendkívül nagy átmenőforgalommal bíró területnek a takarítási kötelezettsége között. A három társasház nem tud reggeltől estig takarítani, az utcafronti üzletek ritkán tesznek eleget elvárt kötelességüknek, jobb esetben időlegesen kikerül néhány kartondoboz, ami idővel köddé válik.

Hosszú panaszlevelezést folytattunk, megoldást keresve, de sajnos az illetékes hatóságok mindig visszadobták a labdát, takarítson a társasház! Úgy érezzük, a hatóságok a problémát akarják kezelni, vagyis az eldobált szemét tűnjön el, mi viszont a megoldást keressük, hogy legyenek szemetesek, legyen hová eldobni és akkor nem lenne mit összeszedni!


A három társasház megpályázna közösen 4db utcai szemetest, vállalnánk, hogy rendbe tartjuk, ürítjük. Az utcán naponta felszedett szemét úgyis a társasházaink kukáiba kerül, de mivel mindhárom lakóközösség hisz a szelektív hulladékgyűjtés fontosságában, így ez a szemetesek kiválasztásának egyik fő szempontja lenne. Olyan masszív több kamrás szemeteseket szeretnénk, ami csikkgyűjtős, de ne lehessen kiszedni a csikkeket, bírja a napi „megalázásokat”, biztosan sokan belekötnek majd, és feltűnő színével könnyen észrevehető legyen.


A kukák nem olcsók, sajnos társasházaink ekkora összeget nem tudnak nélkülözni, de nyertes pályázat esetén reméljük, hogy a környék életében új korszak kezdődik!


"Bevásárlólista"

A kukák ára 250.000ft-400.000ft között mozog.
Az Fkf segítségét kérnénk, az internetes keresgélés helyett biztosan jobb katalógusból tudnánk közösen kiválasztani a megfelelőt.

Társadalmi részvétel

Ha lennének szemetesek, lenne lehetőségük oda eldobni a szemetüket!

Dilemmák, kockázatok

A társasházak elé kihelyezhető-e állandó jelleggel szemetes, kell-e valamiféle engedély, területfoglalási, bármi.

Helyszín
To top