III. KÖRZET
III. körzet forgalmasabb közterei

Csikkszavazó dobozok forgalmas közterületeken

Milyen problémára jelent megoldást?

A kerület szinte minden négyzetméterén találkozhatunk eldobott cigarettacsikkel, amelyek láthatatlanul mérgezik a környezetünket. Sokszor a kihelyezett szemetesek sem megfelelőek, mert különböző okokból (lyukacsos kuka, kicsi/megrongálódott csikktartó) kiesnek belőle a cigarettacsikkek.

Megoldási javaslat leírása

Egyre több városban találkozhatunk csikkszavazó dobozokkal, amelyek hatására több csikk végzi az járda/virágágyás helyett a szemetesben. Ilyen csikktartók forgalmas helyekre való kihelyezése csökkentené az eldobott csikkek számát a kerületben.

"Bevásárlólista"

Csikkszavazó dobozok

Társadalmi részvétel

- Az emberek közösen kijelölhetnék, hogy hova kerüljenek ki a csikktartók. - Közösen dönthetnének arról, hogy milyen kérdésekről legyen szavazás, így olyan dolgok kerülhetnének a dobozokra, ami a helyieket foglalkoztatja. - A csikkszavazók kihelyezésekor lehetne egy kisebb ünnepség, amin lehetnének prevenciós programok, egészségügyi szűrések, ismeretterjesztő beszélgetések a dohányzással kapcsolatban.

Dilemmák, kockázatok

Az üzemeltetés (tisztítás, kérdések kirakása) egy plusz állandó feladat lenne.

Csatolmányok

Térkép

Hivatal visszajelzése

Javasoljuk a körzet munkacsoportjának, hogy a "Csikktalanítás! - Tisztítsuk meg a cikkektől a Palotanegyedet!" és a "Kampány az eldobott cigarettacsikk ellen" című ötletekkel összefüggésben vizsgálja és pontosítsa a helyszíneket és a tervezett darabszámot. A körzet munkacsoport döntése: A körzet munkacsoportjának szűrési folyamata során elsőként párokban dolgozták fel az ötleteket és tartalmuk alapján a következő 4 szempontra egy 1-től 5-ig terjedő skálán adtak pontot: megvalósítható, szükséges, hozzáférhető, szemlélteformáló. A tagok által adott pontszámokat összeadtuk és így kialakult a körzetbe tartozó ötletek súlyozott listája. Ezen a listán a "Kampány az eldobott cigarettacsikk ellen" című ötlettel együtt vizsgálva az ötlet alacsonyabb pontszámot kapott, ezért a munkacsoport nem javasolta azt szavazólapra. A szűrési folyamatról bővebben itt olvashat: https://reszvetel.jozsefvaros.hu/?mod=posts&93359a21=36