II. KÖRZET
Népszínház negyed

Környezettudatos hulladékkezelés támogatása társasházi plakáttal

Milyen problémára jelent megoldást?

A társasházak háztartási/kommunális kukái hamar megtelnek, gyakran mellé is teszik a lakók a szemetet, amit a FKF vagy elvisz vagy nem. +1 kuka (zöldszínű) vétele és rendszeres ürítése extra ktg a társasházaknak. A kommunális kukába kidobott szemét egy része újrahasznosítható lehet, még tovább lehetne szelektálni, de sokan, lakóként nem tudjuk, hová adhatnánk le azokat a közvetlen környezetünkben. pl. konyhai hulladék, üveg-hull., használt ruha- háztartási cikk, használt elem, stb.

Megoldási javaslat leírása

A társasházakba, a kukákhoz közel kihelyezett hulladék információs utcatérkép megmutatja azokat a helyeket a közvetlen környezetünkben, ahol le lehet adni, ahol vesznek át még hasznosítható " hulladékot". ( pl Auróra klímakert - konyhai hull., üveg: Alföldi- Népszínház utca sarok, használt ruha- cikk- Adománybolt - Nagyfuvaros utca, használt elem, izzó: Tesco, Lidl, stb) Ez a plakát megmutatja, hogy a lakóhelyünkhöz közel, könnyen elérhetőek ezek a helyek - pl. egy bevásárlás során útba ejthetőek. Támogatja a környezettudatos szemlélet fejlesztését, kialakítását minden korosztály számára, és csökkenti a keletkezett háztartási ( "vegyes") hulladék mennyiségét - végső soron ktg-et spórolhat meg a társasházak számára

"Bevásárlólista"

- a környék hasznosítható hulladék-típusainak és átvevőinek feltérképezése -plakát tervezés, készítés - társasházak( lakók. közös képv) értesítése, engedélyek - érintett hasznosítandó hulladék átvevők bevonása, átbeszélés, felkészítés - plakátok kihelyezése - visszajelzés kérés - e mentén javítás A plakát tervezésének, legyártásának van anyagi ktg-e, a többi társadalmi részvétellel megvalósítható.

Társadalmi részvétel

- feltérképezés: bárki, aki kedvet érez hozzá - társasházak. lakók, "gondnok": az ötlet, és kérés átbeszélése - átvevőktől: tapasztalat- gyűjtés - kommunikációs segítők: lakók és átvevők közt a felmerülő javaslatok, tanácsok, hibajavítás, jó gyakorlatok megosztása

Dilemmák, kockázatok

A hulladék megfelelő szelektálásához némi ismeret, gyakorlat, némi beletanulás szükséges. Szükséges jól kezelni azokat a helyzeteket, amelyek a tanulási folyamat soráni hibázásból adódhatnak, hogy elkerüljük a csalódást, hogy ne szegje kedvét a résztvevőnek ez. ( pl szennyezett, vegyes oda nem illőt nem vesznek át)

Csatolmányok

Az ötlet beküldője nem csatolt semmit.

Térkép